Lectii boli rare – 2010
In campania Ziua Bolilor Rare 2010, s-au desfasurat lectii despre bolile rare in diverse locuri din tara.
Zalau
Scoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău
– psiholog Mihaiela Fazacas, prof. Ortelecan Marinela, înv. Mălaiu Aurica
Scoala Gimnazială Porolissum Zalău
– înv. Sanda Bîrjac, psihopedagog Csillag Tunde
Gradinița nr. 5 Zalău
– psiholog Groza Adriana
Liceul de Arta Ioan Sima Zalău
– prof. Lazar Mihaiela
Grădinița nr. 7 Zalău
coord psiholog Purcar Gabriela
Simleu Silvaniei
Scoala Gimnaziala cu Predare in Limba Maghiara Bathory Istvan, Simleu Silvaniei
– psihopedagog Szabo Beata
Gradinițele nr. 1, 2, 3 Șimleu Silvaniei
– coord. consilier școlar Crișan Romanțiana
Școala Gimnazială Silvania Șimleu Silvaniei
– coord psiholog Bara Simona
Timisoara
Scoala cu cls I VIII Nr 19 Avram Iancu
– inv. Rotea Viorica si Pop Delia
Bacau
Scoala de Arte si Meserii Faget, com Ghimes, jud. Bacau,
– inv. Liliana Craciun
”FAPTUL CĂ NU POŢI FACE TOTUL NU E O SCUZĂ CA SĂ NU FACI NIMIC! “
În luna februarie 2010, APWR a desfăşurat o gamă variată de acţiuni premergătoare Zilei Bolilor Rare. Le-am făcut şi eu cunoscute la nivel local în rândul persoanelor cu care am intrat în contact, am distribuit pliante şi fluturaşi în şcoala unde îmi desfăşor activitatea.
Un punct important al implicării mele în campania din acest an a fost desfăşurarea unei lecţii cu colectivul de elevi pe care îl conduc- clasa a II-a B. Am pornit în această activitate de la motto-ul Campaniei Naţionale lansată cu ocazia Zilei Bolilor Rare -„Sănătoşi şi bolnavi-parteneri pentru viaţă”. A fost de departe o activitate foarte bine primită de către şcolari, particularizată la nivelul vârstei lor dar în acelaşi timp foarte complexă. Totul a pornit de la definiţia de boală rară şi exemplificări de boli rare. S-a continuat cu diferite exerciţii practice care i-au pus pe copii în situaţia de a fi măcar pentru o clipă un copil cu o boală rară. Totul a fost inedit pentru ei, creativitate şi inovaţie au fost cuvintele cheie, în desprinderea unor concluzii în legătură cu atitudinea noastră, a celor relativ sănătoşi, faţă de cei bolnavi, iar dacă la început totul a fost privit ca un joc, spre surprinderea mea, la sfârşitul activităţii acei copii de 8-9 ani de la început mi-au părut a fi cu totul alţii. Lecţia desfăşurată a avut un impact emoţional deosebit asupra elevilor, acest lucru mi l-au confirmat şi părinţii care abia au reuşit să urmărească acasă entuziasmul copiilor când le-au împărtăşit din experienţa lor. Atunci mi-am întărit o convingere mai veche a mea, că schimbarea mentalităţii trebuie începută de la vârste fragede deoarece e mult prea greu de făcut acest lucru cu adulţii, dar bineînţeles nu imposibil.
Cred că elevii mei au învăţat multe lucruri în legătură cu greutăţile, nevoile sau bucuriile şi chiar aspiraţiile unui copil cu dizabilităţi şi datorită faptului că se întâlnesc periodic cu o clasă de copii de la C.S.E.I. SPERANŢA cu care suntem în parteneriat.
Finalitatea lecţiei a constat în alcatuirea unor compuneri cu titlul ,,A trăi cu o boală rară “. Au fost extraordinare, fiecare având ceva special printre rândurile scrise datorită faptului că au fost scrise cu emoţie dar şi cu entuziasm. Copiii au înţeles că trebuie să preţuim viaţa şi sănătatea şi că cel mai mic gest al nostru făcut pentru o persoană cu dizabilităţi poate să-i facă mai uşoară lupta de zi cu zi pe care o duce cu boala. Iar pentru acest lucru, ei au fost premiaţi.
Prof. Înv. Primar,
BÂRJAC SANDA-MARIANA
ŞC. GIMNAZIALĂ „ POROLISSUM ”- ZALĂU
Plan de Lectie – Ziua Bolilor Rare – APWR
Proiect de Lectie Andrei Barsan
Proiect de Lectie Boli Rare – Monica Barsan
PROIECT DE LECŢIE – Liliana Craciun Proiect de Activitate Sunt Copii CA Si Noi! – psiholog Purcar Gabriela