Sări la conţinut

Lansare de carte – Împreună în lumea inocenţei

15 martie 2010

Pot să spun că în ultimii ani am trăit o experienţă frumoasă, alături de dascălii şi elevii de la Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu”, Zalău. Am străbătut meleagurile sălăjene binecuvântate de Dumnezeu cu bisericuţe de lemn, ne-am îmbogăţit sufletele cu obiceiuri tradiţionale şi, în final, am adunat o parte din moştenirea culturală a judeţului Sălaj în două cărţi: „Pe urmele unor valori culturale din Sălaj” şi „Obiceiuri tradiţionale din Sălaj”.

Şi iată-ne „Împreună în lumea inocenţei”, genericul cărţii pe care am lansat-o. O adevărată provocare! Din lumea mirifică a satului sălăjean, în lumea nevinovată a copilăriei.

Ideea cărţii a pornit de la Dorica Dan, preşedinta APWR, pe care ne place s-o numim prietena noastră. În urmă cu câteva luni ne-a întrebat dacă n-am dori să scriem o cărticică pentru copii, iar răspunsul nostru n-a putut fi decât unul afirmativ.

Colaborăm de mulţi ani şi datorită eforturilor ei am cunoscut o lume a bolilor rare, o lume care trăieşte printre noi, însă pe care de cele mai multe ori n-o observăm.

Putem spune că datorită activităţilor în care ne-a implicat am cunoscut oameni minunaţi, deşi soarta lor n-a fost una prea fericită. În această lume pe care, sincer, vreau să cred că este a noastră şi nu numai a lor, sunt mulţi copii care plâng ca noi, se bucură ca noi, visează ca noi.

Lor le dedicăm această carte, ei sunt eroii povestirilor noastre, ei ne dau lecţii de bunătate, de înţelegere, de iubire.

Cartea cuprinde un număr de zece lecturi frumos ilustrate ce surprind secvenţe din viaţa de şcolar. Textele mici ca întindere şi în acelaşi timp dense vor captiva cititorul şi-l vor determina să mediteze. În fiecare lectură vom întâlni un copil diferit de ceilalţi, neînţeles, respins, iar in cele din urmă acceptat.

Pornind de la ideea că fiecare om a fost dotat cu calităţi şi defecte am insistat pe calităţile acestora accentuând faptul că trebuie să-l cunoaştem, să-l înţelegem şi să ni-l facem prieten.

Textele sunt scrise într-un limbaj accesibil ceea ce face posibilă lecturarea fără a întâmpina obstacole lingvistice.

Temele date vor pune multe semne de întrebare. Răspunsurile vor veni treptat şi se vor limpezi ca valurile ce se unduiesc pe mare la răsărit de soare.

Mulţumim domnului inspector Teodor Sărăcuţ – Comănescu pentru sprijinul acordat  şi încheiem cu un citat din prefaţa pe care dumnealui sugestiv a intitulat-o „ De dincolo de cuvinte… „

„Copilăria…e leagănul între a exista şi a deveni. Pentru că aici, în copilărie suntem acasă, aici suntem lipsiţi de griji, aici suntem dornici să ne jucăm,…aici suntem toţi prieteni.

Lăsaţi aducerile-aminte să vă-nvăluie, timpul să renască şi redeveniţi copii. „

Am dori ca această carte să fie o rază de speranţă pentru eroii povestirilor noastre, nădăjduind că foarte curând vom putea trăi împreună  într-o lume mai bună.

Onorate oficialităţi, stimaţi dascăli şi părinţi, dragi copii, haideţi să ne unim eforturile şi să înlăturăm zidul dintre cele două lumi, a bolilor rare şi a noastră, şi să trăim împreună într-o lume în care să ne acceptăm aşa cum suntem, să ne ştergem lacrimile dacă este nevoie, să ne iertăm, să ne-mpăcăm şi să ne bucurăm „Împreună în lumea inocenţei”.

Floare Horincar, învăţătoare la Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu”, Zalău

Terezia Stoica, învăţătoare la Şcoala Gimnazială „Aurelia şi Lazăr Cosma”, Treznea

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: