Sări la conţinut

Activitate la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalau

6 mai 2011

Ziua de luni, 28 Februarie 2011 a fost o zi specială pentru Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, în cadrul căruia, pe parcursul a 5 ore, s-a derulat o acţiune de informare şi conştientizare a elevilor, organizată cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a Bolilor Rare.

Asociaţia Prader Willi din România în colaborare cu Asociaţia Caritas Catolica, prin intermediul Centrului de Consiliere şi Sprijin pentru Persoane cu Dizabilităţi – CCSPD Zalău, au organizat “Ateliere de Abilităţi” pentru 10 clase din cadrul Liceului Pedagogic, care au pus la dispoziţie o sală şi au promovat acţiunea în rândul elevilor şi a cadrelor didactice.

Cum s-a derulat acţiunea? Au fost organizate 6 ateliere la 6 mese diferite, conduse fiecare de câte o persoană cu dizabilităţi, un voluntar şi un stand de informare despre bolile rare.

Fiecare atelier a fost reprezentat printr-un joc de punere în situaţia unei persoane cu deficienţă şi în acelaşi timp o testare a abilităţilor elevilor participanţi. De exemplu: un puzzle din obiecte care trebuia făcut legat la ochi, nişte cutiuţe care trebuiau împerecheate după cum se auzeau că seamănă în momentul când le scuturai, alte cutiuţe din care trebuia să distingi ce miros vine (piper, sare etc.), o masă la care trebuia să citeşti un text cu cuvinte în care literele erau întoarse făcând referire la dislexie, o masă de unde puteai cumpăra fructe sau legume, doar dacă reuşeai să reţii cum se cere în limbajul semnelor, şi pentru a te deplasa acolo trebuia să foloseşti un fotoliu rulant.

Standul cu materiale informative era supravegheat de o persoană cu dizabilităţi produse de o boală rară. Această persoană reuşea să facă o prezentare pentru fiecare clasă de elevi şi să-i provoace la joc. Aceştia, conştienţi de provocare interacţionau cu conducătorii de jocuri şi recepţionau noi informaţii despre bolile rare.

Fiecare din cele 10 clase au avut la dispoziţie o jumătate de oră, în care, noi cei prezenţi acolo, considerăm că prin jocurile şi informaţiile oferite, am contribuit puţin la educarea tinerilor în sensul acceptării şi acordării de şanse egale, celor cu dizabilităţi produse de boli rare.

 

                                                                               Maria Brazdău,

                                            Asistent social APWR şi coordonator CCSPD Zalău

No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: